– Mariupol. Comandanții regimentului Azov au fost transferați în rusia și cel mai probabil vor fi „judecați” pentru „crime de război”. Știu că această informație vă generează o emoție negativă puternică, însă acei oameni știau la ce se expun pentru cele 82 de zile în care au ținut blocate 20 BTG-uri ruse în zona Mariupol. Se vor scrie cărți și se vor face filme despre eroismul lor.
– Harkiv. rușii au început o contraofensivă pentru a recăștiga teritoriile pierdute luna trecută.
– Donbas. Bătălia pentru Severodonetsk. În continiare rușii nu reușesc să cucerească în integralitate orașul. Zona industrială Azot este sub controlul Ukr, unde sunt și peste 500 de civili. Termenul limită pentru pentru cucerirea orașului este 22.06, după cerințele lui Putin. Însă acest termen va fi depășit la fel ca și celelalte de până acum. Ucrainenii sunt depășiți numeric și la nivel de artilerie, însă rezistă eroic.
– Donbas. Axa Izium-Sloviansk. Cu toate că în punga Donbas sunt concentrate cele mai multe forțe ruse, armata Ukr nu doar reușește să reziste eroic, însă au reușit să recucerească o localitate capturată de ruși săptămâna trecută.
– Donbas. Axa Popasna. rușii încearcă în continuare să avanseze spre Bakhmut pentru a prelua controlul rutei T1302, însă fără succes până acum.
– Zaporojie. Armata Ukr a pornit o contraofensivă la sud de oraș. Efectele acesteia le vom vedea în următoarele.
– Herson. În oraș, organizarea partizanilor ucraineni începe să producă efecte. Cel puțin 2 soldați ruși au fost uciși într-o cafenea de către un atacator necunoscut. Contraofensiva ucraineană este blocată la 15 km de oraș de către ruși. În același timp, rușii au lansat o contraofensivă. Luptele se duc din sat în sat. În nordul orașului, aviația Ukr atacă pozițiile rusești subțiate de transferul multor unități spre luptele din Donbas.
– Odesa. Un depozit de alimente a fost lovit de rachete rusești. Nu cred că mai e ceva de comentat aici.
– Marea Neagră. Armata Ukr a lovit cel puțin o platformă petrolieră confiscată de rusia după anexarea ilegală a Crimeei de către rusia în 2014.
– Lituania. A interzis traversarea prin intermediul căilor ferate, pe teritoriul său a produselor rusești ce fac parte din embargoul impus de UE contra rusiei. Enclava rusă Kalinigrad este afectată, iar rusia a promis că va răspunde în forță dacă Lituania continuă această blocadă. O va continua.
– Germania. Ambasadoarea ucraineană la Berlin anunță că în următoarele zile Germania va trimite artilerie 7 x Panzerhaubitze 2000, 30 x sisteme antiaeriene Gepard (15 în iulie, 15 în august) și 3 x Mars II MLRS. Toate acestea vor avea deja militari ucraineni instruiți să le folosească o dată ajunse în Ucraina, de aici și „întârzierea”.
După cum știți, atașamentul meu emoțional față de ceea ce se întâmplă în Ucraina a fost deja dovedit. Prin urmare:
Peste exact o lună, pe 20 iulie voi pleca în Ucraina, în calitate de corespondent de război. Este o decizie individuală, personală și nu îmi este nimeni dator cu nimic, chiar invers, cred că eu vă sunt dator vouă, tuturor celor de aici pentru atenția pe care mi-ați oferit-o.
În acest moment sunt în discuții cu o mare companie de flote auto din România pentru a avea o mașină cu care să mă deplasez acolo.
După anunțul inițial, mai mulți oameni care mă urmăresc mi-au spus că vor să mă ajute pentru a-mi achiziționa echipamentul tactic (vestă antiglonț, cască antiglonț de nivel de protecție 4, adică cel mai ridicat) care să scadă pe cât posibil eventualitatea unui eveniment trist, cât și cel tehnic (camere, reportofoane, plata traducătorilor, combustibil etc). Costurile estimate se ridică la peste 20.000 lei, parte vor fi acoperite din susținerea voastră activă de pe Patreon, parte din veniturile proprii.
Știu că există oameni care vor să mă ajute în această incursiune, unii deja au făcut-o de la anunțul inițial, alții mi-au spus că așteaptă anunțul „oficial”.
Mă duc acolo și cu ajutorul neprețuit a lui
Mircea Barbu și al altor prieteni de aici, voi putea ajunge în linia ZERO, adică linia de contact. Mă duc acolo pentru că vreau să întâlnesc, că cunosc și să împărtășesc cu voi poveștile unui popor, a unor oameni care sunt o inspirație pentru mine și – cred – și pentru voi.
După ce mă voi întoarce (nu accept altă variantă), TOATE aceste echipamente vor fi înapoiate (în caz că le-am primit împrumut) sau vândute, iar banii din vânzarea lor se vor duce înspre cauze caritabile din România (centre de refugiați, ONG-uri care ajută oameni mai puțin norocoși ca noi) și o parte spre Armata Ucraineană, căci consider fiecare ajutor ca fiind unul important, chiar dacă suma nu va fi mare raportat la nevoi.
Trolilor putiniști care deja de la anunțul inițial au început să spună că „cerșesc”, cred că nu merită să le transmit nimic.
Pentru cei care își doresc să susțină efortul meu legat de plecarea în Ucraina, pot folosi Patreon accesând acest link:
Ceea ce pe voi vă asigur este că toate poveștile, întâmplările, înregistrările și experiențele vor fi expuse gratuit în
Biz Brasov, cotidianul brașovean care mi-a oferit acreditarea de presă din România, dar și în cartea pe care o voi scrie după ce mă voi întoarce. Din respect pentru adevărații corespondenți de război, profesioniștii care își pun viața în pericol pentru a relata evenimentele de acolo, nu voi oferi niciun material contra-cost altor publicații naționale sau internaționale.
Ucraina, lupta ei, lupta poporului ucrainean este o inspirație pentru mine și din ce văd, pentru toată lumea.