1.6 C
Chișinău
joi, noiembrie 21, 2024

ESGA: Incidente în Transnistria

Must read

RO/EN

➡Liderii separatiști din Transnistria au raportat ieri două explozii care au avut loc lângă clădirea așa-zisului Minister al Securității de la Tiraspol.
Puternic dependent de Federația Rusă și de finanțarea de la Kremlin, teritoriul separatist reprezintă un punct focal al Rusiei în regiune, asigurând un control permanent asupra politicii de stat de la Chișinău. În acest context, persuasivitatea Moscovei se realizează prin prezența Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria pe teritoriul controlat de separatiști, iar acest lucru este văzut cu îngrijorare de către comunitatea internațională.
Presa din Republica Moldova a informat că exploziile au fost cauzate de folosirea a două lansatoare de grenade, separatiștii din regiunea transnistreană transmițând luni seară un comunicat în care au confirmat că au avut loc mai multe explozii în clădirea Ministerului Securității Statului.
Autoritățile de la Chișinău și-au exprimat poziția față de acest incident, considerând că acest eveniment a fost unul premeditat, având ca scop destabilizarea securității Republicii Moldova:
,,Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în orașul Tiraspol. Potrivit informației disponibile, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.
Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului și împreună cu instituțiile naționale competente monitorizează evoluțiile cazului menționat” (https://bit.ly/3ODzdak).
Oleg Beleakov, copreședintele Comisiei Unificate de Control a declarat pentru agenția TASS că ,,Biroul trupelor de menținere a păcii în Transnistria este la curent cu cele întâmplate la Tiraspol. Pacificatorii își îndeplinesc misiunea în regim obișnuit. În zona de securitate, situația este calmă” (https://bit.ly/3rQTOxW).
Propaganda rusă a reacționat imediat față de acest eveniment, politologul rus Serghei Markov susținând că atacul asupra Transnistriei ar fi fost planificat de către România și NATO cu scopul de anexării Republicii Moldova:
,, România, cu sprijinul NATO și cu participarea armatei ucrainene, intenționează să cucerească Transnistria și să desfășoare represiuni politice în masă împotriva tuturor susținătorilor Rusiei. Acest lucru va pune Rusia într-o poziție foarte dificilă. După operațiunea militară, România planifică Anschluss-ul Moldovei” (https://bit.ly/36N1SbN).
În același timp, Igor Strelkov, fost șef al așa-zisului minister al apărării transnistrean a declarat că ,,ofițerii moldoveni din toate sediile generale și din toate pozițiile cheie au fost înlocuiți cu ofițeri ai armatei române”, acuzând un plan secret al României de a ocupa teritoriul Republicii Moldova și al Transnistriei. Mai mult, Viktor Vodolatsky, deputat al Dumei de Stat de la Tiraspol a transmis că ,,este imposibil să se permită președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și curatorilor săi români, să declanșeze un nou război pe teritoriul Transnistriei” (https://bit.ly/3LlwikD).
—————-
îă
➡În dimineața zilei de astăzi noi explozii au avut loc în regiunea separatistă transnistreană, țintele fiind două antene de telecomunicații, informează TVR.
Cu privire la acest incident, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a reacționat printr-un comunicat oficial:
,, În contextul evoluțiilor situației de securitate în regiunea transnistreană, Serviciul de Informații și Securitate comunică următoarele:
SIS monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare. Subiectele prezentate factorilor de decizie constituie informații clasificate în baza lor fiind formate poziții oficiale și, la necesitate, comunicate publicului larg.
În același timp, instituția și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță a Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept.
Totodată, îndemnăm societatea la calm și la abținerea de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război. Având în vedere complexitatea situației create, contăm pe responsabilitatea și gândirea critică a cetățenilor Republicii Moldova.
Comunicarea pe subiectul dat va fi realizată într-o manieră centralizată de către autoritățile publice ale Republicii Moldova”
Experții în securitate din Republica Moldova sunt de părere că ,,se dorește atragerea Moldovei în război și, trebuie să recunoaștem, doritori sunt mulți. La capacitățile actuale militare și intelectuale ale Moldovei, am putea servi drept ilustrație fără victime și fără efort pentru orice poveste propagandistică” ( https://t.me/i4peace/836).
—————-
ș ă șț ă
➡Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. Ulterior, șeful statului a vorbit despre securitatea din regiune în cadrul unui brefing de presă.
„Ceea ce se întâmplă este o escaladare a tensiunilor. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană, interesate de destabilizarea situației, fapt ceea ce creează riscuri pentru R. Moldova. Condamnăm tentativele de atragere a Republicii Moldova în conflict.
Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice:
1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică.
4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității
—————-
ă
➡Jurnaliștii de la Il Giornale prezintă pe larg evenimentele din petrecute în ultima noapte în apropierea orașelor Sumy și Mykolayiv. Rusia a lansat atacuri cu rachete împotriva infrastructurii critice din sudul Ucrainei, încercând astfel că slăbească apărarea și să afecteze moralul ucrainenilor.
Mai mult, atacul aerian rusesc asupra Odesei a eșuat, o rachetă fiind neutralizată de către apărarea ucraineană, iar cealaltă prăbușindu-se în mare.
În acest context, oficialii de la Kremlin au emis avertismentul că cel de-al Treilea Război Mondial poate fi iminent, mai ales că Occidentul s-a angajat în procesul de înzestrare militară a Ucrainei.
—————-
➡Aflați într-o vizită oficială la Kiev, Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, și Secretarul de Stat Antony Blinken au declarat că Administrația Biden va contribui masiv la întărirea capacităților defensive ale Ucrainei cu scopul de a înfrânge Federația Rusă și de a o face incapabilă să mai pornească vreun război.
,,Strategia pe care am implementat-o, adică sprijin masiv pentru Ucraina, presiune masivă împotriva Rusiei, solidaritate cu peste 30 de țări implicate în aceste eforturi, are rezultate reale – Moscova eșuează în obiectivele sale”, a subliniat Blinken.
Mai mult, cei doi oficiali americani au dat asigurări că Ucraina nu va rămâne singură în fața agresiunii rusești, ,,o Ucraina suverană și independentă” rămânând o realitate a secenei Relațiilor Internaționale.
—————-
ă ă
➡Pierderile suferite de armata rusă în războiul din Ucraina au pus Federația Rusă în postura ingrată de a se baza pe folosirea echipamentelor militare învechite, în timp ce moralul soldaților ruși este unul extrem de scăzut.
Ca mijloc de compensare a pierderilor uriașe de echipament, Rusia a scos din depozitele de armament și muniție ale Ministerului Apărării sisteme de rachete și de artilerie vechi de peste 50 de ani, informează rapoartele serviciilor de informații ucrainene. În plus, sancțiunile draconice impuse de către Occident împiedică Kremlinul să se aprovizioneze tactic, fabricile rusești de armament fiind în incapacitate de a mai produce echipamente militare.
Conform Jerusalem Post (citând Ministerul Apărării al Ucrainei), până duminică, Federația Rusă pierduse în războiul din Ucraina 21.800 de soldați, 191 drone, 147 de sisteme MLRS, 69 sisteme de apărare aeriană, 408 de piese de artilerie, 873 de tancuri, 154 de elicoptere, 179 avioane, 2.238 vehicule blindate, 76 de camioane cu combustibil și alte 1.557 de vehicule militare.
—————-
ță ță ă
➡Cotidianul polonez Fakt, citând un articol al Washington Post, vorbește despre modul în care opoziția de la Minsk a reușit să influențeze cursul războiului din Ucraina. Astfel, toți cei ce i se opun lui Lukașenko au acționat cu scopul de a submina capacitățile de aprovizionare ale armatei ruse, blocând conexiunile feroviare dintre Rusia și Belarus.
Dizidenții belaruși au pus la cale acțiuni de sabotaj ale sistemului de control feroviar, paralizând astfel traficul feroviar și obligând trupele ruse să-și oprească ofensiva asupra Kievului. Cu toate că este greu de spus cât de mult au contribuit aceste acțiuni la destabilizarea armatei ruse, există indicii că tactica de luptă împotriva regimului opresiv de la Minsk a dat roade.
—————-
➡De la începutul războiului din Ucraina, Germania și liderii politici de la Berlin au dat semn de slăbiciuni acute atunci când vine vorba de coordonarea poziției față de Rusia, interesele strategice ale Germaniei implicând cooperarea cu Moscova.
Cancelarul socialist Olaf Scholz s-a văzut pus în situația de a rupe legăturile de prietenie cu Federația Rusă pentru a evita izolarea Germaniei pe plan European, deși multe state membre al UE au acuzat, de-a lungul timpului, Berlinul pentru intensificarea dependenței de resursele energetice rusești.
Astăzi putem observa o fractură în cadrul Guvernului federal al Germaniei, miniștrii Cabinetului lui Scholz acționând în dezacord cu poziția Cancelarului – Ministrul Afacerilor Externe și cel al Economiei solicită acordarea de asistență financiară și militară Ucrainei, în timp ce Olaf Scholz frânează sancțiunile europene împotriva Rusiei. Ambivalența acțiunilor guvernului german reiese și din poziția Ministrului federal al Apărării, care blochează constant furnizarea de armament către Ucraina.
Lipsa de fermitate în acțiuni și frica de lua decizii împotriva Rusiei au făcut ca Germania să-și piardă reputația la nivel internațional, iar statele aflate pe flancul estic al NATO privesc cu neîncredere spre Berlin.
—————-
ă
➡Finlanda și Regatul Suediei par a fi ajuns la un acord privind aderarea la NATO, iar renunțarea la neutralitatea tradițională a devenit o necesitate pentru securitatea celor două state.
Războiul din Ucraina a determinat conducerea politică a Finlandei și Suediei să devină parte componentă a structurilor NATO, opinia publică susținând masiv aderarea la alianța Nord-Atlantică.
Surse citate de presa finlandeză și suedeză spun că cererea de aderare ar urma să se facă în comun în luna mai.
——————-
➡Yesterday, Transnistrian separatist leaders reported two blasts near the so-called Tiraspol Ministry of Security building.
Strongly dependent on the Russian Federation and Kremlin funding, the separatist territory is a focal point of Russia in the region, ensuring permanent control over state policy in Chisinau. In this context, Moscow’s persuasiveness is achieved through the presence of the Transnistrian Russian Troops Task Force in the separatist-controlled territory, which is viewed with concern by the international community.
Moldovan media reported that the explosions were caused by using two grenade launchers, with separatists in the Transnistrian region stating on Monday evening confirming that several blasts had taken place in the building of the Ministry of State Security.
The authorities in Chisinau expressed their position on this incident, considering that this event was intended, intending to destabilize the security of the Republic of Moldova:
„The Office of Reintegration Policy is concerned about the incident today in the city of Tiraspol. According to available information, unidentified people fired grenade launchers at the headquarters of the so-called security structure in the region. There are no casualties or injuries, according to preliminary data.
Today’s incident aims to create pretexts for straining the security situation in the Transnistrian region, which is not controlled by the constitutional authorities. In this context, the Office for Reintegration Policy calls for calm and, together with the competent national institutions, monitors the developments in this case” (https://bit.ly/3ODzdak).
Oleg Beleakov, the co-chair of the Unified Control Commission, told TASS that the Transnistrian Peacekeeping Office is aware of what has happened in Tiraspol. Peacekeepers carry out their usual tasks. In the security zone, the situation is calm” (https://bit.ly/3rQTOxW).
The Russian propaganda reacted immediately to this event, the Russian political scientist Sergei Markov claiming that Romania and NATO planned the attack on Transnistria in order to annex the Republic of Moldova:
„Romania, with NATO support and the participation of the Ukrainian army, intends to conquer Transnistria and carry out mass political repression against all Russian supporters. This will put Russia in a challenging position. After the military operation, Romania plans the Anschluss of Moldova” (https://bit.ly/36N1SbN).
At the same time, Igor Strelkov, former head of the so-called Transnistrian Ministry of Defence, said that „Romanian army officers have replaced Moldovan officers from all headquarters and all key positions”. He accused Romania of a secret plan to occupy the territory of the Republic of Moldova and Transnistria. Moreover, Viktor Vodolatsky, a deputy of the State Duma in Tiraspol, said that „it is impossible to allow the President of the Republic of Moldova, Maia Sandu, and his Romanian curators, to start a new war on the territory of Transnistria” (https://bit.ly/3LlwikD).
—————-
➡Today’s morning, new explosions took place in the Transnistrian separatist region, the targets being two telecommunications antennas, informs TVR.
Regarding this incident, the Intelligence and Security Service of the Republic of Moldova reacted in an official statement:
„In the context of the security situation in the Transnistrian region, the Intelligence and Security Service reports the following:
SIS monitors and informs beneficiaries in real-time of information, including policy options related to the ever-changing situation. The subjects presented to the decision-makers constitute information classified based on which official positions are formed and, if necessary, communicated to the general public.
At the same time, the institution has intensified its efforts to gather information relevant to the prevention of actions that may affect the security climate of the Republic of Moldova, including through proactive cooperation with national law enforcement and law enforcement institutions.
At the same time, we urge society to calm down and refrain from distributing information from unverified sources, especially those that incite hatred and war. Given the complexity of the situation, we rely on the responsibility and critical thinking of the citizens of the Republic of Moldova.
The communication on this subject will be carried out in a centralized manner by the public authorities of the Republic of Moldova ” ( https://sis.md/ro/content/comunicat-0).
The security experts from the Republic of Moldova think that “they want to involve Moldova in the war and, we must admit, there are many who are willing. At the current military and intellectual capabilities of Moldova, we could serve as an illustration without casualties and effort for any propaganda story ”( https://t.me/i4peace/836).
—————-
➡The President of the Republic of Moldova, Maia Sandu, convened today the meeting of the Supreme Security Council in connection with the incidents in the Transnistrian region. Afterwards, the head of state spoke about security in the region during a press briefing.
„What is happening is an escalation of tensions. Our analyzes show that there are tensions between different forces in the Transnistrian region, interested in destabilizing the situation, which creates risks for the Republic of Moldova. We condemn the attempts to bring the Republic of Moldova into conflict.
The Supreme Security Council noted the escalation facts and recommended to public institutions:
1. Increasing the intensity of traffic checks in the vicinity of the security zone;
2. Increasing the intensity of patrols and checks on the territory of the Republic of Moldova and at the border;
3. Increase the level of alert regarding the security of critical infrastructure objectives.
4. Increasing the alert level of all institutions responsible for ensuring public order and security
—————-
➡Il Giornale journalists report on the events of the last night near the cities of Sumy and Mykolayiv. Russia has launched rocket attacks on critical infrastructure in southern Ukraine, trying to weaken its defences and damage the morale of Ukrainians.
Moreover, the Russian air attack on Odesa failed. The Ukrainian defence neutralized one rocket, and the other crashed into the sea.
In this context, Kremlin officials have warned that World War III may be imminent, mainly since the West has engaged in Ukraine’s military endowment process.
—————-
➡During an official visit to Kyiv, US Secretary of Defence Lloyd Austin and Secretary of State Antony Blinken said that the Biden Administration would contribute to strengthening Ukraine’s defensive capabilities to defeat the Russian Federation and make it unable to start another war.
„The strategy we have implemented, which is massive support for Ukraine, massive pressure on Russia, solidarity with more than 30 countries involved in these efforts, has real results – Moscow is failing in its goals”, Blinken said.
Moreover, the two US officials gave assurances that Ukraine would not be left alone in the face of Russian aggression, „a sovereign and independent Ukraine” remaining reality of the International Relations secession.
—————-
➡The losses suffered by the Russian army in the war in Ukraine have put the Russian Federation in an ungrateful position of relying on the use of outdated military equipment. In contrast, the morale of Russian soldiers is extremely low.
As a means of compensating for vast losses of equipment, Russia has removed from the weapons and ammunition depots of the Ministry of Defence missile and artillery systems over 50 years old, according to the Ukrainian intelligence services reports. In addition, draconian sanctions imposed by the West prevent the Kremlin from tactically supplying itself, with Russian weapons factories unable to produce any more military equipment.
According to the Jerusalem Post (citing the Ministry of Defence of Ukraine), as of Sunday, the Russian Federation had lost 21,800 soldiers, 191 drones, 147 MLRS systems, 69 air defence systems, 408 artillery pieces, 873 tanks, 154 in the war in Ukraine. of helicopters, 179 aircraft, 2,238 armoured vehicles, 76 fuel trucks and another 1,557 military vehicles.
—————-
➡The Polish daily Fakt, quoting a Washington Post article, talks about how the Minsk opposition managed to influence the course of the war in Ukraine. Thus, all those who opposed Lukashenko undermined the Russian army’s supply capabilities, blocking the railway connections between Russia and Belarus.
Belarusian dissidents plotted to sabotage the railway control system, paralyzing rail traffic and forcing Russian troops to halt their offensive on Kyiv. Although it is difficult to say how much these actions contributed to the destabilization of the Russian army, there are indications that the tactics against the oppressive regime in Minsk have paid off.
—————-
➡Since the beginning of the war in Ukraine, Germany and the political leaders in Berlin have shown acute weaknesses in coordinating their position with Russia, with Germany’s strategic interests involving cooperation with Moscow.
Socialist Chancellor Olaf Scholz has been forced to sever ties with the Russian Federation to avoid isolating Germany at the European level. However, many EU member states have accused Berlin of increasing dependence on Russian energy resources over time.
Today, we see a rift in the German federal government, with Scholz’s cabinet ministers agreeing with the Chancellor’s position. The Foreign Affairs Minister and the Economy Minister calls for financial and military assistance to Ukraine. At the same time, Olaf Scholz slows down European sanctions against Russia. The ambivalence of the German government’s actions also stems from the position of the Federal Minister of Defence, which is constantly blocking the supply of weapons to Ukraine.
The lack of firmness in action and the fear of making decisions against Russia have made Germany lose its international reputation. The states on the eastern flank of NATO are looking with distrust at Berlin.
—————-
➡Finland and the Kingdom of Sweden appear to have reached an agreement on NATO membership, and renouncing traditional neutrality has become a necessity for the security of the two states.
The war in Ukraine has led the political leadership of Finland and Sweden to become a component of NATO structures, with public opinion massively supporting adherence to the North Atlantic Alliance.
The Finnish and Swedish press quoted that the membership application would be made jointly in May.
- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Cuvântul Taraclia ⓜ mapamond domains

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura